توضیحات
ترانسمیتر فشار (سنسور فشار ) و مفهوم آن
سنسور فشار یکی از پر کاربردترین ابزارهای مورد استفاده در اتوماسیون صنعتی است. سنسور فشار امروزه در صنعت کاربرد بسیار گسترده ای پیدا کرده است. این حسگر عموماً برای سنجش مایعات و گازها مورد استفاده قرار می گیرد. سنسور فشار در صنایع مختلف از جمله صنعت هوایی ، اتومبیل ، هواشناسی ، اندازه گیری فشار در سیستم های هیدرولیک و پنوماتیک، تست تجهیزات، کنترل فشار، بوستر پمپ ها و اندازه گیری سطح مایعات و همچنین در صنایع دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. سنسور فشار بصورت یک مبدل عمل می کند و یک سیگنال متناسب با اثر فشار تولید کرده و از این رو به ترانسیمتر فشار نیز معروف میباشد.
فشار عبارتست از نیروی وارد بر سطح که در دستگاه SI بر اساس پاسکال(Pa) تعریف می شود. در واقع اثر نیرویی که بر سطح وارد می شود، به نحوه اعمال آن به سطح بستگی دارد بدین صورت که هر چه سطح اثر نیرو بیشتر باشد فشار کمتر است و هرچه سطح اثر نیرو کوچکتر باشد فشار بیشتر است. پس از ارتباط تغذیه به سنسور خروجی استاندارد مانند جریانی ۴ الی ۲۰ میلی آمپر و یا ولتاژی ۰ الی ۱۰ ولت از سنسور دریافت می کند که می توان آنرا به نمایشگر و یا PLC جهت قرائت ارسال کرد.
در این فرمول فشار داریم:
P=F/A
P : علامت اختصاری فشار
F : میزان نیروی اعمال شده
A : سطح مقطع
علاوه بر واحد پاسکال از اتمسفر(atm) و بار (bar) نیز بصورت گسترده بعنوان واحد های اندازه گیری فشار استفاده میشود.
1bar = 100kpa
1atm = 101.325kpa
به طور خلاصه، یک سنسور فشارسنج نیروی فشار را به یک سیگنال کوچک الکتریکی تبدیل میکند که قابل مخابره و نمایش است. به همین علت است که به این سنسورها ترانسمیتر(فرستنده) فشار نیز گفته میشود.
انواع سنسور فشار
اساساً سنسور فشار در سه تیپ متفاوت ساخته می شوند که بسته به نوع کاربرد، مورد استفاده قرار میگرند .
این سه نوع عبارتند از:
1-سنسور فشارهای آنالوگ
2-سنسور فشارهای دیجیتال
3- سنسور فشارهای عقربه ای (مانومتر)
هرکدام از دسته های ذکر شده در بالا در فضای خاص خود مورد استفاده قرار می گیرد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
1-سنسور فشار های دیجیتال: این سنسور ها به صورت صفر و یک عمل کرده و فقط عدم و یا وجود فشار در سیستم را به کاربر اطلاع می دهد.درصورتی که فشار در سیستم وجود داشته باشد این حسگر می تواند یک کنتاکت باز و یا بسته در خروجی خود مشخص کند.
2-سنسور فشارهای آنالوگ : این نوع از سنسور فشارها دارای کاربرد زیادی در صنعت میباشد. این سنسورها می توانند حساسیت در حد میلی بار را سنس کرده و در خروجی خود آن را نشان دهد. سنسور فشار های آنالوگ دارای خروجی20 – 4 میلی آمپر و یا 10-0 ولت می باشند.
3-سنسور فشار های عقربه ای : این سنسور فشار ، فشار موجود در سیستم را بصورت چرخش عقربه مشخص می نماید.
کاربرد سنسور فشار :
- اندازه گیری میزان فشار
- اندازه گیری ارتفاع نسبت به سطح دریا
- اندازه گیری جریان سیستم
- اندازه گیری ارتفاع یا عمق
آداپتور سنسور فشار هاگلر (کولینگ) HOH-AC
معمولا دمای قابل تحمل برای سنسور های فشار عدد مشخصی است (در سری های مختلف بین 80 تا 120 درجه سانتیگراد). حال اگر پروسه ای با دمای سیال بالاتر از این عدد بود و امکان استفاده از سیفیون نبود, تا دمای 160 درجه به صورت مداوم میتوانید از این آداپتو کوچک استفاده کنید. اتصال این آداپتور به صورت نر و مادگی یک چهارم 1/4G است. این آداپتور همچنین به مدت 15 دقیقه میتواند دمای 180 درجه سانتیگراد را تحمل کند.
کولینگ یا خنک کننده (Cooling element) چیست؟
کولینگ (خنک کننده) یکی از تجهیزات جانبی سنسور فشار است که وظیفه خنک کردن دمای سیال (مایع، گاز) را به عهده دارد. مشخصات دقیق محدوده دمایی مجاز سیال (Media temperature) هنگام استفاده از کولینگ یا عدم استفاده از آن، داخل کاتالوگ (دیتا شیت) سنسور فشار و یا کولینگ ذکر شده است. معمولا برای محدوده های دمایی بسیار بالا (حدودا از 185 درجه به بالا) کولینگ ها قادر به خنک کردن دمای سیال تا رنج دمایی مجاز نمی باشند در چنین مواردی استفاده از دیافراگم سیل و کپیلاری کاربردی و موثرتر می باشد.
هنوز بررسیای ثبت نشده است.